Basisrecept voor gelei en confituur

Basisrecept voor gelei en confituur

Gelei

Het fruit goed spoelen, in een grote kookpot een bodempje water doen en vullen met het fruit.

Aan de kook brengen tot het fruit barst. Dan eventjes afgedekt laten staan.

Daarna alles door een neteldoek gieten en laten uitlekken. Het vocht meten en per 750 ml. sap 250 g (ruwe riet)suiker voorzien.

Maximum 1,5 l sap in een hoge kookpan doen. De gepaste hoeveelheid suiker vermengen met de bijhorende hoeveelheid Marmello (dikkingsmiddel) en goed roerend bij het sap voegen. het geheel aan de kook brengen, af en toe roeren en 2 minuten laten doorkoken. Heel even laten afkoelen al roerend (1 minuut) en dan nog heet in de gesteriliseerde bokalen doen en afsluiten met schroefdeksel.

Confituur

Het fruit schoonmaken (wassen, ontpitten, eventueel in stukken snijden als het te groot is).

In een bodempje water in een grote kookpan eventjes zacht laten worden op hoge temperatuur. Af ent oe roeren. Om te grote brokken in de confituur te vermijden, ga ik er heel even met korte momentjes met de handmixer door: gewoon aanzetten, kort mixen, afzetten en op een andere plaats in de pot opnieuw hetzelfde tot de meeste grote brokken kapot zijn. Maak er geen moes van!

Dan 250 g suiker per kg fruit en 25 gram Marmello per kg fruit mengen en nadien goed roerend toevoegen. Twee minuten laten doorkoken. De kooktijd geldt vanaf het moment dat de mengeling blijft doorkoken als je roert. Verder zoals voor gelei.