Elke jongleur begint met 3 ballen.

Elke jongleur begint met 3 ballen

Elke jongleur begint met 3 ballen

Wanneer je in je tuin een plek hebt voorzien als moestuin, dan begin je vol goede moed, spit je je tuin volledig om en zaai en plant je alles vol met aardappelen, wortels, sla, spinazie, bonen en alles wat je nog kunt verzinnen.

In het begin gaat dit allemaal vlot, er is nog geen onkruiddruk en de motivatie is nog hoog. Maar na een drukke periode op het werk of een lange regenperiode bent u verschillende dagen niet in de tuin geweest en dan kan het werk in uw moestuin u wel eens verrassen!

Het onkruid is lustig doorgegroeid, de tomaten moeten aangebonden en gediefd worden, de courgetten zijn al te groot om nog voor iets anders dan de soep te dienen, de boontjes moeten dringend geplukt worden en de steunpalen voor de staakbonen zijn scheefgezakt.

Het werk is redelijk onoverzichtelijk en de moed zakt u in de schoenen. U begint met enige tegenzin en het vlot allemaal niet meer zo.

De weken erop moet u dikwijls naar een BBQ bij vrienden, gaat u een weekendje op vakantie en geraakt de moestuin wat in de vergetelijkheid.

Nu weet u al wat u moet verwachten wanneer u naar uw moestuin gaat en het is geen pretje. Het is al lang geen pretje meer om in de moestuin te werken want je wordt overwoekerd door werk.

Het lijkt wel alsof alle onkruidzaden die lagen te slapen onder het aardoppervlak zijn wakker geworden door het spitten en alles geraakt onderdrukt door distels, paardestaarten, klein kruiskruid, dovenetels, kruipende boterbloem, kweek, kleine veldkers, haagwinde en ga zo maar verder.

Geloof me vrij, ik heb het meegemaakt en het was echt niet leuk!

Anders en beter!

Mijn moeder is mij komen helpen om mijn tuin opnieuw aan te leggen, deze keer met permanente bodembedekking. Doordat de bodem altijd bedekt is, is de onkruiddruk van éénjarigen weg.

Enkel de kweek en de distels zijn overgebleven. Deze doen erg hun best om alle vrijgekome ruimte op te vullen maar ik kan ze nu gemakkelijk onder controle houden. Door elke week een 10-tal minuten in mijn tuin rond te lopen en de kleine scheutjes die boven komen uit te trekken, kan ik het onkruid nu de baas.

Is een permanente bedekking dan dé oplossing?

Ja maar niet alleen.

Een andere ingreep heeft mij enorm geholpen.

Het is blijkbaar zeer moeilijk om een gedeelte van een moestuin onbewerkt te laten liggen. En niet alleen bij mij. Ook andere mensen waar ik al mee gepraat heb, beginnen vol goede moed met planten en zaaien en kunnen tegen de zomer het onkruid en het werk niet meer de baas.

Wat heb ik nu gedaan?

Ik heb ongeveer 1/3 van mijn tuin in bedden laten liggen, de andere 2/3 van de oppervlakte heb ik afgedekt met karton en daarop een dikke laag (20 cm) stro. Er komt nauwelijks onkruid door, enkel nog wat kweek, de distels zijn bijna volledig weggebleven in dit stuk. (Al ben ik hierin misschien wat voorbarig, meestal houden karton en stro distels niet zo goed tegen.)

Ik kan nu een groot deel van mijn tuin onderhouden met een minimum aan werk en het gedeelte waar ik wel heb gezaaid en geplant, staat er perfect bij omdat ik nooit ben achteropgeraakt. Ik heb altijd kunnen bijblijven, zelfs tijdens de hectische lentemaanden op mijn vorige werk.

Het gedeelte dat ik nu bewerk blijft tiptop in orde, het ander gedeelte is volgend jaar volledig onkruidvrij en heeft een ideale, kruimelige grond, perfect om groenten in te zetten. Van dit grote stuk pak ik elk jaar een stukje bij bij mijn bewerkte stuk moestuin.

Net genoeg zodat ik alles goed kan blijven onderhouden en niet achterop geraak. Zo zal ik na enkele jaren mijn hele tuin terug bewerken met een minimum aan stress en een grote dosis plezier.

Je kan het vergelijken met een jongleur. Een jongleur leert jongleren met 3 ballen. Hij zal geen 4 ballen jongleren zolang hij niet perfect kan jongleren met 3 ballen.

Zodra het jongleren met 3 ballen goed verloopt, komt er een nieuwe bal bij. Pas nadat het jongleren met 4 ballen goed gaat, komt er een 5de bal bij.

Een jongleur leert nooit jongleren met 15 ballen.

Net zomin als jij of ik moet leren tuinieren met 160 m².

Je kan beter beginnen door 16 m² goed te doen en dan geleidelijk uit te breiden. Wanneer je de rest bedekt met karton en stro dan ligt deze grond in perfecte staat te wachten op jou tot je er klaar voor bent.

 


Bent u hier terecht gekomen via Google, een link van een vriend of via een mail?

Als je op een natuurlijke en gezonde manier groenten wilt kweken, aarzel dan niet, schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en krijg elke 2 weken een uitgebreid artikel GRATIS in uw mailbox: Inschrijven voor de Natuurlijke Moestuin nieuwsbrief.

Twijfel je nog?

Lees nog enkele artikels over de Natuurlijke Moestuin: Begin uw eigen échte Natuurlijke Moestuin met mijn tips!