Getuigenissen over de Online Cursus

Ik kon mij niet goed voorstellen dat zo iets praktisch en niet abstracts via de computer te realiseren was. Mijn eigen lichamelijke (on)gezondheid teveel in de weg zou zitten. En ik te weinig tijd zou hebben.

De moestuin is 100 procent meegevallen, hoewel lang niet alles is gelukt. Ik ben met plezier weer aan de gang gegaan! En ik geniet van de tuin zoals die is, en van het leven zoals het gaat! Daar lukt ook lang niet alles zoals ik dat tevoren heb bedacht.

Ik leer het meeste van de enorme hoeveelheid theoretische informatie, die je gegeven hebt. En daaruit pik ik datgene wat bij mij resoneert, dat pas ik dan toe. Veel goede adviezen, zoals klein beginnen! Weinig tijdinvestering. Wanneer iets niet lukt binnen een week, is de volgende week ook goed. Het onkruidprobleem is ‘beheersbaar’ gebleken. Positieve, respectvolle instelling t.o.v. alles wat leeft, inclusief moeder aarde.

Ik heb het al aan diverse mensen aangeraden. Vooral aan diegenen die weinig tijd hebben, aan diegenen die denken dat ze het niet kunnen (om allerlei redenen) en ook aan diegenen die onbekend zijn met niet spitten, mulchen en/of permacultuur. Ik vind het idee, dat je online een moestuin cursus kunt volgen nog steeds subliem. (Ik zou eigenlijk graag volgend jaar weer meedoen!).

Annemarie


 

Al enkele jaren tuinier ik op basis van de VELT methode, als ik dat zo mag uitdrukken. Door lezing kwam ik erachter dat het eigenlijk een hybride methode is, waar een hoge productie, hoewel biologisch, toch erg belangrijk is. Natuurlijk tuinieren was in deze context nieuw en ik wilde de verschillende aspecten leren kennen. Via deze langzame weg hoopte ik de nodige kennis op te doen.

Ik heb me een beetje losgeweekt van de VELT methode, alhoewel ik nog de traditionele groentebedden heb. Spitten deed ik al enige jaren niet. ik gebruik soms een grote woelriek. Op veel plaatsen in de tuin staan kruiden en dat wil ik uitbreiden. Mulchen deed ik al en dat probeer ik uit te breiden met mulch materiaal dat ik in of om de tuin kan vinden. Mijn grootste probleem is de grond, namelijk zeeklei. Die heeft een zeer slechte structuur. Heb een groenbemester gevonden die diep zou wortelen. Kijken of dat helpt. De cursus heeft me in ieder geval aangezet om e.e.a. eens te proberen.

Het interessantse is het proberen een natuurlijk evenwicht te vinden in de tuin en dat dat niet gekopieerd kan worden, maar zelf ter plekke uitgevonden moet worden. Dus meer observeren en het uitproberen van combinaties.

De cursus natuurlijk tuinieren kan voor veel mensen een eyeopener zijn. Ik zal die aanraden bij mij op het volkstuincomplex, waar zeer traditioneel getuinierd wordt.

Theo


 

Het resultaat van de cursus is dat ik een beter zicht heb op onze groentetuin (bloementuin) Ik krijg alles makkelijker bol gewerkt.

Hoe de bedden invullen, welke planten waar en hoe. Hoe zaaien in mulch. Door de cursus word je aangespoord om de dingen op de juiste moment te doen. Je leert ook nieuwe dingen van de mede cursisten. Door de cusus heb ik ineens heel de tuin volgens deze manier gedaan, zonder de cursus had ik wss enkel 1 klein bedje getest en dan wss nog maar half zen gat.

Ik heb het al aangeraden bij vrienden. Deze mensen waren ook opzoek naar een andere manier van groenten kweken en na een keertje onze tuin en van mede cursisten te hebben bezocht voelden ze zich aangesproken om het eens op deze manier te proberen.

Joke


 

Ik vroeg me af of ik het wel in praktijk ging kunnen brengen, maar ik heb enorm veel bijgeleerd, heb interessante boeken en mensen leren kennen. Het was echt waar ik al lang -zonder het te beseffen- naar op zoek was 🙂 natuurlijk is niet alles goed gelukt: mijn bodem is nog niet goed, er was veel vraat van slakken en bladluizen, sommige dingen willen niet groeien. Maar mijn tuin is nu al veel diverser, dat merk je aan de insecten en vogels 🙂 ze zijn allemaal blij. De snijbiet, rode biet, wortels zijn een groot succes. Ik sta aan het begin van een lang en interessant pad en ik kan niet wachten om verder te wandelen.

De instructiefilmkes en de opdracht die we kregen: het verplicht je om in actie te schieten ook belangrijk is het forum: ik heb altijd veel vragen. Je hoeft je niet te verplaatsen, je kan het doen wanneer het jou het beste past en het contact met andere cursisten (via de landkaart) zijn ook voordelen.

Brigitte


 

Mijn grootste zorg voor het inschrijven was niet genoeg tuin hebben 🙂 -> of toch niet echt een plek die op zo korte tijd klaar geraakt om al echt goed mee te kunnen doen – alles bedekt met gras of veel hardnekkig onkruid dat meer tijd nodig heeft om door afdekken te verdwijnen.

Het resultaat van de cursus is vooral veel zin om terug volledig te gaan moestuinieren! en ermee bezig te blijven en nog veel meer bij te leren enzo Het resultaat van de moestuin is helaas niet zo tof geworden :-/ terwijl het toch best veel geld gekost heeft (200 groencompost en stro & zaden en plantjes) .

Enkele voordelen van de cursus zijn meer mensen die kennis maken met het concept ‘natuurlijke moestuin’ en die dan hopelijk ook op deze manier gaan blijven tuinieren en dit verder vertellen – zet aan om meer info te zoeken – door regelmatig mailtjes te krijgen, blijft het op de voorgrond en komt er vaak terug input en zin om ermee aan de slag te gaan (meer foto’s en ervaringen op het forum of in de cursus zelf zou dat nog heel wat versterken) – zien & lezen hoe andere mensen (mede-cursisten) er ook mee bezig zijn, geeft inspiratie en laat je dingen ontdekken waar je zelf nog niet mee bezig was of waar je zelf niet zou opkomen.

 

Anja


 

Ik had angst dat het mogelijk te hoog gegrepen zou zijn en ik de stof niet zou begrijpen. Dit omdat het ook voor mij het eerste echte jaar is geweest dat ik ben begonnen met de aanleg van een moestuin en ik totaal geen biologische opleiding heb. Ook had ik de training “gevoel voor humus” gedaan, van Mark Siepman, die op vele gebieden te ingewikkeld was boor mij. Vandaar de angst. Mijn angst was ongegrond, gelukkig Verder wist ik niet of een digitale praktische cursus wel zou werken. Dat heeft het wel degelijk gedaan.

Ik ben zeer tevreden over de cursus en vond het jammer dat er niet wekelijks en op het eind ook niet om de week een nieuwe les in mijn mailbox zat. Ik heb veel geleerd, helaas een niet al te positief resultaat in de opbrengst van mijn moestuin, maar dat komt niet door de cursus.

Ik heb veel geleerd van het op lijnen planten in je tuin en hoe de verschillende gewassen te combineren. Interessant vond ik het bespreken van een nuttig kruid. Verder is de cursus goed in te plannen. Je kunt zelf min of meer bepalen wat je wanneer gaat doen met toch een stok acht de deur.

Voor de volgende les moest je gewoon klaar zijn. Op het discussieforum kon je lezen hoe het de andere cursisten verging en kon je alle tips meenemen die men elkaar gaf. De cursus is ervaringsleren. Je doet, probeert en leert hiervan. Je kunt ook achteraf alles op je gemakje teruglezen en bekijken of je het goed hebt gedaan. Vragen werden beantwoord, ook door medecursisten. Zowerd alles van meerdere kanten bekeken en kreeg je voldoende tips.

Ik zou deze cursus zeker aanraden bij vrienden en kennissen. Hij is goed voor mensen die nog geen ervaring hebben met een moestuin maar ook zeker voor mensen die al wel ervaring hebben of juist heel traditioneel weken in hun moestuin ( alles in rijtjes, soort bij soort)

Pien


 

Het gevraagde engagement voor het volgen van de cursus kwam oorspronkelijk wat zwaar over: zou ik het wel kunnen volhouden. Maar uiteindelijk viel dat best mee.

Voor mij is het een positief resultaat. De aangeleverde info is op een uitnodigende manier gebracht en laat veel ruimte voor het zoeken naar een eigen weg in het tuinieren. Er zijn geen dwingende regels! Als er door u een ander standpunt wordt ingenomen dan de reguliere hovenier, wordt dit mooi uitgelegd en dikwijls ondersteund door de doorgenomen lectuur of een filmpje. Hoewel ik nog niet goed door heb, hoe ik de schijnbare chaos moet geregeld krijgen, zijn verschillende facetten voor mij wel belangrijk geweest.

Ik paste deels al principes van natuurlijk tuinieren toe. Niet spitten; niet sproeien, gebruik van lavagruis en Phaselia als groenbemester / bijenlokplant… Toch ben ik nieuwe dingen tegen gekomen of is het dank zij deze cursus, dat ik effectief aan de slag ging met bepaalde zaken, die ik al wist of vermoede: De zorg voor de bodem door (meer) te mulchen en de mulchlaag dikker te maken heeft me ertoe aangezet om met meerdere materialen (buiten het gazonmaaisel) te mulchen. Het heeft de bodem boterzacht gemaakt. Dat ik aardappelen niet meer hoefde aan te aarden en ze bij de oogst met de blote hand kon delven, was voor mij een heel positieve ervaring. Vanaf nu nooit meer ophogen en met de riek oogsten!

Ik maakte fouten bij het composteren en kreeg daardoor veel fertiel zaad terug op de moestuin. Het mengen van groen en bruin materiaal deed ik al, maar het goed nat maken van de composthoop bij het opzetten, was een gouden tip! – Het voorzaaien in perskluiten met compost zie ik wel zitten voor volgend tuinseizoen. – Het aantrekken van belagers van de plaag-insecten was me al bekend, maar het filmpje over de omgekeerde bloempotten met hooi voor de oorwormen hebben me over de streep getrokken om die effectief ook op te hangen.

Allerlei info over bijenhotels had ik al dikwijls opgezocht, maar dit jaar er ook echt werk van gemaakt, mede dank zij jullie filmpje hierover. Het bespreken van een (belangrijke) plant in de natuurlijke moestuin vind ik goed en zou voor mij behouden mogen blijven. Hoewel ik al decennia tuinier en er al vele kende, waren het toch telkens lezenswaardige werkjes! Dank zij uw info ben ik te weten gekomen, wat ik moest doen om mijn tijm voor het volgende jaar over te houden (wat me voordien niet lukte).

Ik heb genoten van de vele links naar filmpjes op YouTube, of het nu ging om uw info te staven, een mens een riem onder het hart te steken of voor iets anders. Soms is het wel goed om niet zomaar een link te plaatsen, maar ook kort uit te leggen, waarom u een bepaald standpunt in neemt.

Bijvoorbeeld als u het had over de tuin van Wim, die volgens u niet al te natuurlijk te werk gaat (met rode plastiek onder de tomaten. Ik weet nu voor mezelf, dat ik niet te snel moet reageren en eerst de tijd moet nemen om alles wat er geschreven en getoond wordt EERST te bekijken vooraleer ik reageer.

Immy


Een echte bezorgdheid was er bij mij niet aanwezig. Gezien spitten niet meer hoefde, wat ook wetenschappelijk werd ondersteund, en ook de natuur voor een heel groot deel zijn eigen gang kan gaan stond ik onmiddellijk open voor jouw project. Rondom mij werd soms argwanend gereageerd vooral door familieleden die hun ganse leven al traditioneel tuinieren, waar ook niets mee mis is. Sommigen waren wel nieuwsgierig en mijn zus integreerde reeds een paar zaken in haar moestuin die ze bij mij te zien kreeg.

Eigenlijk heb ik bij het volgen van de online cursus leren kennis maken met permacultuur en ook al wat toegepast. Gezien de moestuin diende te vergroten en een stuk gras werd afgedekt (de graszoden hebben ruim een jaar nodig om te verteren) had ik maar een beperkt stukje vrij. Ik moest ook nog leren met oppervlakten/verhoudingen om te gaan.

De tijd die je krijgt, realistisch, het loopt over een jaar, een jaartje tuinieren. Het is online, je bekijkt de info op het moment dat je zelf bepaald. Niet te veel info in eens.

Ik zou het ten zeerste aanraden, ik zou er hen wel bijvertellen dat het een basis is.

Chantal


 

Ik vroeg me af of ik in mijn wat verwilderde stadstuin vol naaktslakken en hagewinde wel groenten en fruit kon kweken tot oogsten?… antwoord: tussen de aanval op de naaktslakken e de haagwinde door heb ik best veel kunnen oogsten! Zou ik wel genoeg tijd vrijmaken om er effectief mee bezig te zijn? Half gelukt… mijn werk staat toch nog op de eerste plaats. En mijn intenties zijn groter dan mijn uitvoeringsvermogen… Ben héél blij dat ik me ingeschreven heb en voelde me vrij om ermee te doen wat ik kon… Ik heb geen druk ervaren alleen was de informatie voor mij soms té veel om bij te houden… Hoewel, héél boeiend!!! Waarschijnlijk heb ik nog maar 1/3de geprobeerd van het aanbod… Ik ga me dus opnieuw inschrijven voor volgend werkjaar!

Goesting om gestaag verder te gaan op de ingeslagen permacultuur weg! Als alleen woner ( hoewel veel bezoek van familie en vrienden ) heb ik verse sla, tomaatjes, radijsjes, alle kruiden, selder, magiekruid rode biet, koolrabi ‘s… enz … bramen, ’n paar bosbessen, kapucijntjes… eetbare viooltjes, bernagie enz… iedere dag kunnen plukken voor eigen gebruik! Mijn kennis van planten en kruiden is vergroot!

Aanraden aan anderen? JA!!! Heb ik al gedaan! Permacultuur heeft een prachtige visie. Yggdrasil is professioneel in zijn opzet en voorbeelden. Computerwerk verbluffend goed! Ik weet echt geen negatief punt.

Monique


Ik ben vol goede moed gestart, heb veel bijgeleerd, maar heb af en toe nog moeite om niet te hervallen in oude gewoontes.

Interessant is dat je zelf kan experimenteren, zonder dat iemand op je vingers kijkt. Je verliest geen tijd met naar een tuin te gaan waar je dan een aantal werken doet zonder dat je het resultaat kan volgen, bijgevolg weet je dan ook vaak niet wat je fout deed. Thuis wordt je gewoon met de neus op de feiten gedrukt.

Ik zou het aanraden aan anderen omdat de natuurlijke methode op een originele, praktische en duidelijke leest geschoeid is. Daar waar in andere cursussen vaak gewichtig gedaan wordt en dingen onnodig moeilijk worden gemaakt is deze cursus, gericht op het natuurlijk vereenvoudigen. De praktische bruikbaarheid is een grote troef.

Ja : omdat de natuurlijke methode op een originele, praktische en duidelijke leest geschoeid is. Daar waar in andere cursussen vaak gewichtig gedaan wordt en dingen onnodig moeilijk worden gemaakt is deze cursus, gericht op het natuurlijk vereenvoudigen. De praktische bruikbaarheid is een grote troef.

Vera