In een Natuurlijke Moestuin is wanorde gepland!

In een Natuurlijke Moestuin is wanorde gepland

In een Natuurlijke Moestuin is wanorde gepland

Het was vandaag een mooie dag, de zon scheen en het was al redelijk warm. Ideaal weer dus om te gaan wandelen!

Samen met mijn vrouw en kinderen naar het bos bij ons in de buurt gegaan om samen rustig te wandelen en naar de kinderboerderij te gaan kijken.

Wat mij altijd opvalt in een bos en in weides is dat er nooit grote hoeveelheden van dezelfde planten voorkomen. In een natuurlijke weide staat natuurlijk wel veel gras, maar dit is meestal een mengeling van verschillende grassoorten, er komen vele soorten bloeiende planten in voor en deze staan allemaal door elkaar.

Ik heb alleszins nog nooit een weide gezien waar een blok met klaprozen staat, een blok met boterbloemen, …

Natuur in de moestuin?

Echte monoculturen zoals we ze in onze landbouw zien – hectares van hetzelfde, alles mooi op rijtjes – komt nooit voor in de natuur.

En de reactie van alle mensen bij het zien van een bloemenweide met een grote hoeveelheid aan bloemensoorten is er een van ontzag.

Iedereen vindt dit mooi, natuurlijk en aantrekkelijk.

Maar wanneer u dan in uw moestuin werkt, moet alles per soort staan, alles mooi op rijtjes staan en mag er nergens een sprietje onkruid staan, nergens een blaadje verkeerd liggen.

Anders lijkt het een slordige, slecht onderhouden tuin.

Waarom is dit toch?

De ideale tuin

Ik heb het zelf heel moeilijk gehad om dit beeld van de ideale tuin los te laten. Een tuin die mooi opgeruimd is, waar alles netjes is gegroepeerd, geen onkruid staat en die zeker niet slordig overkomt.

De overgang naar een natuurlijke tuin, waar de groentesoorten door elkaar staan, waar her en der mulch ligt, waar bloeiende kruiden tussen groenten staan is niet gemakkelijk.

Maar de overgang moet allereerst in het hoofd gemaakt worden en kan dan pas in de praktijk goed werken.

Bij mij was het ook een proces van enkele jaren, een geleidelijke evolutie. Al doende merkte ik de voordelen en wist ik ook waarom het erbij staat zoals het er staat. En dan trek je je ook minder aan van wat de buren en kennissen wel niet denken van die ‘wildernis’ achter in de tuin.

Voordelen van een natuurlijke tuin

Maar er zijn onlosmakelijk veel voordelen verbonden aan het volgen van een natuurlijk patroon in de aanplantingen.

 • Kleine blokken van groentesoorten vormen een micro-klimaat. Doordat er minder randen zijn aan een blok met planten dan aan enkele rijtjes krijgen de meeste planten ideale omstandigheden. Planten langs de rand (en in een enkele rij) blijven gemakkelijker kleiner en hebben meer last van koude, warmte, wind, …
 • Planten zijn doordat ze nooit in heel grote hoeveelheden aanwezig zijn beter beschermd tegen plagen en ziektes. En indien ze toch gevonden worden, breidt een plaag zich niet gemakkelijk over de hele tuin uit omdat ze verspreid en verstopt staan tussen andere soorten.
 • Het gebruik van levende mulch zoals de bladeren van smeerwortel tijdens het groeiseizoen zorgt dat planten een extra boost krijgen door de voedingsstoffen die geleidelijk vrijkomen tijdens de vertering van de bladeren.
 • Bepaalde combinaties helpen elkaar ook. Sla groeit graag in halfschaduw en is blij met een groter gewas dat schaduw werpt. Het gebied van combinaties van planten is heel uitgebreid. Zo zijn er combinaties naar voedselbehoefte, hoogte, zon/schaduw, snelheid van groei, worteldiepte, ….
  Wanneer u hiermee begint, kunt u best elk jaar een paar combinaties proberen en zo uitbreiden. Wanneer u teveel combinaties ineens gaat proberen, ziet u al snel door het bos de bomen niet meer en wordt het veel te ingewikkeld.
  In de natuur lijken deze perfecte combinaties vanzelf te groeien, maar dit is het resultaat van duizenden jaren perfectioneren door de natuur. Deze combinaties zijn soms immens complex en zeer moeilijk na te bootsen. We kunnen slechts proberen om een eerste stap te zetten om een deel van de efficiëntie van de natuur na te bootsen.
 • Kruiden tussen uw groenten helpen door met hun geur insecten weg te houden, door met hun wortels grond los te maken, diepwortelende soorten halen zo voedingsstoffen diep uit de grond die anders onbereikbaar zijn voor éénjarige groenteplanten, …
  Ook een belangrijk voordeel van het gebruik van overblijvende kruiden in de tuin is hun nut voor nuttige insecten. Doordat ze dikwijls wel ergens een luisje, trips of mijt herbergen blijven ook de natuurlijke vijanden van deze schadelijke insecten aanwezig. Hierdoor blijft er een zeker evenwicht waardoor een plaaginsect zijn populatie nooit kan opbouwen tot problematische proporties.

Ik weet uit eigen ervaring dat een natuurlijke moestuin er wat rommeliger en slordiger uitziet. En dat dit vaak wenkbrauwgefrons en commentaar oplevert van mensen die ‘normaal’ tuinieren.

Duwtje in de rug

Hopelijk heeft de uitleg een beetje geholpen om u een duwtje in de rug te geven om hieraan niet toe geven en toch te kiezen voor een meer natuurlijke tuin.

Slordiger is die natuurlijke tuin niet, hij is juist completer en beter dan een doorsnee moestuin.

Wanneer het dan nog eens mooi weer is, moet u niet naar het bos om te gaan wandelen maar kunt u uw eigen tuin gaan bewonderen en genieten van uw eigen mooi, aantrekkelijk stukje natuur!

 

 


Bent u hier terecht gekomen via Google, een link van een vriend of via een mail?

Als je op een natuurlijke en gezonde manier groenten wilt kweken, aarzel dan niet, schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en krijg elke 2 weken een uitgebreid artikel GRATIS in uw mailbox: Inschrijven voor de Natuurlijke Moestuin nieuwsbrief.

Twijfel je nog?

Lees nog enkele artikels over de Natuurlijke Moestuin: Begin uw eigen échte Natuurlijke Moestuin met mijn tips!