Tip 11: Het is dikwijls beter om NIETS te doen in de tuin

Tip 11: Het is dikwijls beter om NIETS te doen in de tuin

Tip 11: Het is dikwijls beter om NIETS te doen in de tuin

Bij problemen in de tuin worden er dikwijls allerlei moeilijke en ingewikkelde oplossingen verzonnen die het probleem moeten verhelpen. Meestal brengen deze ‘oplossingen’ nieuwe problemen met zich mee waarvoor weer vanalles moet bedacht worden om deze op te lossen.

Vergelijk het met het nemen van pillen tegen een ziekte. U moet 1 pil pakken voor een probleem dat u heeft. Maar deze pil geeft nevenwerkingen en daarvoor moet u dan een andere pil pakken. Hiervan krijgt u weeral andere problemen en zo gaat het maar verder. Op de lange duur moet  al 6 of 7 pillen pakken voor het simpele probleem waar u mee gestart bent.

Kies de gemakkelijke weg

Zo is spitten geen oplossing maar vergroot het alleen maar het probleem van een slechte structuur . Ook bestrijdingsmiddelen hebben het probleem van plagen alleen maar vergroot waardoor er steeds meer en sterkere middelen worden ontwikkeld.

Ook de GMO’s brengen niet de oplossing die ze beloofden. In velden met GMO’s in Amerika worden meer pesticiden gebruikt en zijn de opbrengsten niet hoger dan bij gangbare kwekers. Juist het tegenovergestelde van wat werd beloofd toen deze oplossing werd bedacht.

In uw tuin moet u niet altijd de moeilijke weg kiezen maar mag u gewoonweg heel veel dingen laten begaan, moet u heel veel dingen NIET doen. Ook best eens leuk

Zo moet u niet spitten, moet u niet elke week heel uw tuin hakken tegen onkruid, moet u in het najaar niet heel uw tuin opkuisen en alle plantenresten verwijderen, moet niet heel uw tuin klinisch proper zijn maar mogen de hoekjes rommelig zijn en zo onderdak bieden voor nuttige insecten en dieren (egels, kikkers, …), …

Wanneer u even nadenkt, zijn er vele dingen die helemaal niet moeten gebeuren in de tuin, die u ook veel werk en tijd kosten (en wanneer u ze niet doet, besparen!).

Masanobu Fukuoka is de schrijver van ‘The One Straw Revolution‘ en de grondlegger van het natuurlijk tuinieren. Hij merkte dat we altijd bekeken wat er gebeurde als we dit of dat doen. Hij draaide alles om een vroeg zich af wat er gebeurde als hij iets NIET deed. Wat gebeurde er als hij niet spitte, wat gebeurde er als hij niet snoeide?

En hij zag dat het zo beter was.

Net zoals u het zult zien :-).