Tip 13: Help uw toekomstige medewerkers

Tip 13: Help uw toekomstige medewerkers

Tip 13: Help uw toekomstige medewerkers

In elk tuinboek wordt er een hoofdstuk gewijd aan plaagbestrijding. Hoe moet ik mollen bestrijden, wat kan ik doen tegen slakken, hoe krijg ik aaltjes dood en wat doe ik tegen die koolwitjes?

Telkens vertrekt men van een verkeerd uitgangspunt: het aanpakken van de plaaginsecten en ziektes leidt niet naar de oplossing, het is enkel het bestrijden van de symptomen.

U kunt het vergelijken met een dokter die u een pijnstiller geeft tegen de pijn nadat u uw been gebroken heeft. De pijnstiller is een tijdelijke oplossing, maar op lange duur gaat u toch iets aan dat gebroken been moeten doen!

Net zo moet u in uw tuin de oorzaken aanpakken. En een belangrijke reden waarom er teveel slakken zijn of waarom er rupsen op uw kolen zitten is het gebrek aan natuurlijke vijanden.

De bedoeling van een natuurlijke moestuin is om het werk grotendeels door de natuur te laten opknappen. En vogels, lieveheersbeestjes, padden, kikkers, egels, … kunnen allemaal uw medewerkers worden.

Eten en wonen

U moet slechts voorzien in 2 zaken: voedsel en huisvesting.

Zorg er dus voor dat er schuilplaatsen zijn voor egels, dat er water is voor padden en kikkers, plant bessendragende bomen en struiken zodat ook vogels zich thuis voelen in uw tuin. Leg een insectenhotel aan of een takkenril of een wilde haagkant zodat vogels en insecten schuil- en nestplaatsen hebben.

Maar huisvesting is niet genoeg, er moet ook voedsel aanwezig zijn. En hier wringt dikwijls het schoentje.

Om egels aan te trekken, moeten er slakken zijn.

Om lieveheersbeestjes aan te trekken, moeten er luizen zijn.

Om vogels aan te trekken, moeten er rupsen zijn.

….

De plaaginsecten komen altijd voor de nuttige helpers. Maar wanneer u altijd direct ingrijpt met de gifspuit, met gieren en aftreksels, geeft u nooit de kans aan de natuurlijke vijanden om zich te vestigen!

Laat het evenwicht zich langzaam ontwikkelen, ik weet het, de eerste jaren is dit moeilijk en zal er wat schade zijn in de tuin. Maar na 3 – 5 jaar ontwikkelt zich een geheel van nuttige en plaaginsecten, waarbij de nuttige vijanden de schadelijke onder controle houden en u nooit nog last krijgt van een overvloed aan luizen, slakken of rupsen.