Tip 14: Blijf nieuwsgierig en leergierig

Tip 14: Blijf nieuwsgierig en leergierig

Tip 14: Blijf nieuwsgierig en leergierig

In een gangbare tuin staat alles wat u moet doen in steen gebeiteld. U moet zelf niet veel meer nadenken en u kan gewoon enkele handboeken volgen.

In de natuurlijke moestuin gaat dit niet. Allereerst omdat er nog geen fatsoenlijke handboeken zijn over natuurlijk tuinieren, en ook omdat elke tuin anders is.

De omstandigheden, de grond, de persoonlijkheid van de tuinder, het heeft allemaal een invloed op hoe u moet werken, wat wel en niet gaat in uw tuin, ….

Het is heel belangrijk, en het vormt ook één van de basisprincipes, om regelmatig rond te lopen in uw tuin en goed te observeren.

Want wanneer u altijd met uw hoofd naar beneden rondloopt en enkel bezig bent met planten, zaaien en oogsten, dan gaat u heel veel missen.

U moet juist soms enkel kijken.

Kijken … en bijsturen!

En zo gaat u zien dat die aardbeien in de houtsnippers het toch wel uitzonderlijk goed doen. Misschien is dat een idee om de aardbeien altijd te mulchen met houtsnippers?

Of gaat u zien dat er wel heel veel koolwitjes rondvliegen dit jaar en dat u misschien wat meer moeite moet doen om natuurlijke vijanden van rupsen aan te trekken.

Ook is er heel veel informatie te vinden op internet en kunt u in forums of op lezingen, festivals en cursussen overleggen met collega-tuinders over uw manier van werken, uw problemen én uw oplossingen.

Door continue te observeren en uw tuin bij te sturen, door altijd te blijven leren, gaat u na verloop van tijd uw omgeving, uw grond, de natuur en uw manier van werken perfect op elkaar kunnen afstemmen. En op deze manier krijgt u een succesvolle natuurlijke moestuin.

Een moestuin waarin genieten, plezier en oogsten centraal staan :-).