Tip 5: Tuinieren betekent regelmatig werken, start dus niet overmoedig!

Tip 5: Tuinieren betekent regelmatig werken, start dus niet overmoedig!

Tip 5: Tuinieren betekent regelmatig werken, start dus niet overmoedig!

Laat u niets wijsmaken: tuinieren is – in het begin – niet gemakkelijk en vraagt tijd en energie.

Op tv in de tuinprogramma’s schijnt de zon en regent het nooit, maar wanneer u tuinieren serieus neemt, dan zult u ook soms naar buiten moeten wanneer het koud en nat is. We gaan dat sterk beperken in een natuurlijke moestuin, maar toch kan het soms niet anders.

Ik moet wel toegeven: een natuurlijke moestuin vraag veel minder werk en tijd – na verloop van tijd! Het opstarten vraagt misschien zelfs meer werk dan een gangbare moestuin, maar het is wel veel minder zwaar werk :-).

Begin daarom niet met teveel ineens aan te pakken. Het voorbereiden is immers meestal eenvoudig. Het is pas wanneer het onkruid begint te groeien, de erwten moeten geplukt worden, de sla geoogst en de tomaten gediefd dat u merkt dat u eigenlijk handen tekort komt.

Gevolg hiervan is dat tuinieren niet meer zo leuk is omdat u steeds meer achter geraakt met uw werk en dat demotiveert. En tuinieren moet ten alle tijden leuk blijven!

Begin kleinschalig

Een oplossing hiervoor is kleinschalig beginnen zodat het stuk dat je gebruikt goed onderhouden is. Hierdoor ga je toch al opbrengsten en kleine – en grote – successen hebben. De jaren daarna kan je telkens een stukje uitbreiden, tot de volledige tuin bewerkt wordt zonder al te grote problemen.

Ondertussen heb je door de vele praktijk immers ervaring en kennis opgebouwd en verloopt alles veel vlotter. Zo kunt u na enkele jaren een stuk bijhouden dat vele malen groter is dan uw allereerste moestuin met minder werk.

En omdat u op de juiste manier tuiniert, kunt u het zware werk achterwege laten en krijgt u hulp van de natuur. Hierdoor komt er tijd vrij om ook te genieten van uw tuin.