Tip 8: Benut de randen (in alle vormen) van uw tuin

Tip 8: Benut de randen (in alle vormen) van uw tuin

Tip 8: Benut de randen (in alle vormen) van uw tuin

U kunt uw natuurlijke moestuin niet beperken tot die 20 m² die u op uw plan heeft aangeduid als moestuin. Zodra u natuurlijk gaat moestuinieren gaat u heel uw tuin in uw ontwerp van de moestuin opnemen.

Randen op alle niveaus zijn zeer belangrijk, beginnende met de hagen, bomen en struiken in uw tuin. Een rand is een overgangszone en is altijd heel rijk en divers aan leven.

Het is bv. in een delta – de overgangszone tussen land en water – dat er de grootste rijkdom aan soorten leeft. Het is ook in de rand tussen een bos en een grasland dat de meeste vogels en andere dieren zich ophouden.

Hoe meer randen u dus creëert in uw tuin, hoe diverser de dieren zullen zijn die u aantrekt. En een diverse basis aan insecten, micro-organismen en dieren zorgt voor een heel weerbaar systeem dat vele problemen in uw tuin kan oplossen.

En randen zijn niet enkel belangrijk om een grote diversiteit aan dieren aan te trekken, ze stimuleren ook het ontstaan van verschillende micro-klimaten, wisselende omstandigheden zodat er ook een grote diversiteit aan planten kunnen groeien.

U heeft misschien al veel randen in uw tuin

Het is niet zo moeilijk om randen te maken, en uw heeft er misschien al verschillende staan. Randen komen in vele vormen, enkele voorbeelden zijn:

  • een takkenril is bv. een rand die vele toepassingen biedt
  • ook een rij smeerwortel als scheiding tussen uw moestuin en een grasveld
  • of een rij struiken als scheiding tussen uw tuin en die van de buren
  • er zijn ook eetbare randen zoals bessenstruiken, braambessen, een rij frambozen, …
  • eetbare doorlevende vaste planten

Het kan zelfs nog veel eenvoudiger: het gebruik van enkele stenen in de tuin die goed geplaatst zijn kan een plaatselijk micro-klimaat ontwikkelen, extra insecten en dieren aantrekken, onkruid tegenhouden, …

Goed nadenken, goed observeren en durven aanpassen zijn heel belangrijk in het aanleggen van randen. Maar door de juiste planten (of takkenril of poel of …) op de juiste plaats te zetten, kunt u een enorm verschil maken in uw tuin.