Enkele Extra Redenen om te Combineren volgens Schijnbare Chaos

Enkele Extra Redenen om te Combineren volgens Schijnbare Chaos

Enkele Extra Redenen om te Combineren volgens Schijnbare Chaos

Hoe onze manier van combineren juist in elkaar steekt heeft u in de vorige nieuwsbrief kunnen lezen. Maar er is nog een belangrijke reden waarom dit de juiste manier van combineren is waar ik het tot nu toe niet over gehad heb.

In het systeem ‘Schijnbare Chaos’ staat alles min of meer door elkaar, zowel naar kleur als hoogte, diepte, breedte als bladtextuur. Deze grote verscheidenheid maakt dat plaaginsecten niet gemakkelijk hun voedselplanten vinden. En wanneer ze er één vinden, moeten ze direct terug gaan zoeken want naast hun voedselplant staat er hoogstwaarschijnlijk iets anders. Iets dat ze niet lusten.

Toch is het zo dat er ook insecten zijn die van alles graag eten, en er dus geen probleem van maken om de rij af te gaan en elke plant die ze tegen komen te proeven. Maar hier blijkt toch wel een probleem op te duiken.

Het is namelijk zo dat insecten zich een beetje aanpassen aan de plant die ze eten. En eens ze bezig zijn, dan beperken ze zich het liefste tot dezelfde soort planten.

Want wat blijkt?

Elke keer als zo’n plaaginsect een andere soort plant tegenkomt (van sla naar warmoes naar …) moet het zijn metabolisme een beetje aanpassen. En dit is perfect mogelijk, maar het vraagt elke keer tijd en moeite.

Dus als het niet nodig is, gaat het plaaginsect het liefst verder met op te eten wat het al aan het eten is. Indien u dus alles mooi op rijtjes zet, gaat het braaf het rijtje afwerken. Maar in ons systeem vindt het na hooguit 2 planten iets anders.

Het plaaginsect gaat wel overschakelen, maar dit kost tijd. En zo gaat het veel minder planten aantasten en zich veel minder snel voortplanten. En zo gaat u veel minder last hebben van schade :-).

En dan is er nog een voordeel van onze manier van combineren. Misschien zelfs een totaal onverwacht!

Teveel aan zon?

Velen denken dat een moestuin de hele dag in de volle zon moet liggen. Maar dat is eigenlijk niet waar. De meeste groenten zijn geen zonnekloppers en kunnen een beetje schaduw op de heetste dagen van de zomer wel appreciëren. Het is namelijk zo dat planten maar een bepaald gehalte aan zon kunnen verwerken.

Zoals we allemaal gezien hebben op school, kunnen de planten met behulp van bladgroen de zonne-energie opvangen en omzetten naar energie om te groeien, bloeien en vruchten te vormen. Nu zit hier echter een maximum op (=zonsaturatie). Als er te veel zonnelicht is, geraken de planten in overdrive en wordt het omzettingsproces stilgelegd. De plant doet dus eigenlijk nog nauwelijks iets.

In een monocultuur waar alles mooi op rijtjes staat, hebben alle planten op zo’n moment een overvloed aan zon, terwijl dit in een polycultuur helemaal niet zo is! Als u gaat combineren volgens hoogte en breedte in samenspel met golvende lijnen, dan staat alles dicht bij elkaar, soms staat de ene plant zelfs in de schaduw van de andere.

Dit zorgt er dus ook voor dat de meeste planten niet volop in de zon staan, en zo dus ook niet hun zonsaturatie bereiken en gewoon kunnen blijven doorgroeien. Hierdoor gaan uw planten niet enkel in de voormiddag en avond groeien als de zon wat minder intens is, maar gaan ze heel de dag door groeien.

Door de combinatieteelt staan er al veel meer groenten op een m² dan doorsnee op een veld, maar doordat ze niet stilvallen bij te veel zon, gaat ook uw opbrengst veel groter zijn!

Waarom gebruiken wij geen rechte lijnen?

In de natuur komt u geen rechte lijnen tegen. Deze bestaan simpelweg niet. Indien u ergens denkt een rechte lijn te zien, zult u merken dat wanneer u van dichterbij kijkt, deze lijn toch kronkelt. En wanneer zoiets niet in de natuur voorkomt, waarom vinden wij het dan zo belangrijk om alles in mooie rechte lijnen te planten en te zaaien?

Hoeveel moestuinen bestaan er niet uit kaarsrechte rijen groenten, geplant of gezaaid langs een mooi gespannen koord? Compleet onnatuurlijk!

In de Natuurlijke Moestuin gebruiken we organische vormen: gebogen, golvende lijnen. Want dit is bij uitstek een natuurlijke beweging. Overal kunt u golven vinden: in de beweging van de lucht, van het water, zandduinen in een woestijn, …

Naast het feit dat zaaien volgens golvende lijnen veel natuurlijker is, geeft het nog verschillende andere voordelen:

  • het creëren van randen zorgt voor een grotere diversiteit
  • door de golvende beweging is het veel eenvoudiger om op de juiste manier planten te combineren
  • de oppervlakte van een bed wordt veel efficiënter gebruikt

 

Een voorbeeld

De bedden in de tuin zijn onderverdeeld in kleinere stukken, wat we eilanden noemen. Een standaard-eiland en zijn zaai- en plantlijnen zien er als volgt uit:

Een mogelijke invulling van zo’n stuk bed is:

organische-zaailijnen-ingevuldOp de onderste lijn zaaien we rode biet of selder met in de holtes sla. De sla is geoogst voor de rode biet of selder groot is.
Op de middelste lijn zaaien we pastinaak.
Op de bovenste lijn planten we ajuin en op een 5-tal cm afstand zaaien we zomerwortelen.

In de holtes langs de rand planten we sla. Na de oogst van de ajuin en de wortelen kan daar andijvie geplant worden.

Vele mogelijke combinaties!

Er zijn vele combinaties mogelijk, en het belangrijkste blijkt te zijn dat u gewoon combineert volgens de 4 basisprincipes. Goede of slechte combinaties die in boeken staan, daar merken we niet veel van. Het feit dat door de golvende beweging van de lijnen alles al min of meer door elkaar staat, dat de holtes telkens opgevuld worden met andere soorten, waaronder ook kruiden die doorlevend zijn, en dat er minstens 3 golvende lijnen aanwezig zijn waar andere soorten op staan is al voldoende.

U bent eigenlijk enkel gelimiteerd door de soorten groenten die u zelf wilt kweken. Ongeveer alles is te combineren en het belangrijkste aan deze techniek is: “Al doende leert men.”

 


Bent u hier terecht gekomen via Google, een link van een vriend of via een mail?

Als je op een natuurlijke en gezonde manier groenten wilt kweken, aarzel dan niet, schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en krijg elke 2 weken een uitgebreid artikel GRATIS in uw mailbox: Inschrijven voor de Natuurlijke Moestuin nieuwsbrief.

Twijfel je nog?

Lees nog enkele artikels over de Natuurlijke Moestuin: Begin uw eigen échte Natuurlijke Moestuin met mijn tips!