Randen in de Praktijk

Een opmerking die we af en toe krijgen is dat wij een groot domein hebben en dat het dan heel gemakkelijk is om randen aan te leggen. Wanneer de oppervlakte echter beperkt is dan nemen randen al snel veel ruimte in die bedoeld is voor groenten, fruit of als siertuin.

Het is inderdaad gemakkelijker om op een groot stuk grond een flink deel in te richten als rand. Maar ook in een kleine tuin, zelfs een stadstuin kan men door de juiste planten te gebruiken heel efficiënt gebruik maken van de ruimte.

Enkele voorbeelden

Zo moet je de muren optimaal gebruiken en van onder tot boven benutten. Iedereen weet wel dat je fruitbomen of druiven gemakkelijk tegen een zuidmuur kunt leiden maar er zijn meer opties.

Zo kan men Oost-Indische kers zetten, die een vangplant is voor luizen, dus ook zorgt dat er altijd lieveheersbeestjes aanwezig zijn in de tuin. De bladeren, bloemen en jonge zaadjes zijn perfect eetbaar en zijn een aangename aanvulling in salades.

Wilde kamperfoelie heeft een aangename en opvallende geur wat aangenaam is voor de tuin, maar ineens ook een belangrijke functie verricht in uw combinatieteelt. Ook is het gastheer voor nachtvlinders en bijen.

Zelfs een simpele roos is meer dan welkom in de natuurlijke tuin en vervult verschillende belangrijke functies. Allereerst ruikt en oogt ze goed, maar de bloemen trekken ook insecten aan, de plant vormt ideale nestplaatsen voor vogels en de rozenbottels zijn heel gezond. U kunt deze bottels verwerken in confituur of gebruiken voor thee.

Door veel mensen verguist als een lelijke plant die muren kapot maakt en slecht verteert in de composthoop, maar een klimop heeft toch een onschatbare waarde in een tuin. Zeker in een kleinere tuin als klimmer tegen een muur is het een heel belangrijke nectar plant voor bijen en vruchtplant voor vogels.

De plant bloeit laat op het jaar, wat al heel goed is omdat het aanbod voor wilde bijen en insecten dan al heel beperkt is. En eens ze bloeit trekt de massale bloei ook een massa insecten aan. De bessen blijven er heel lang op staan en zijn een voedselbron voor vogels. Omdat de plant ook wintergroen is, vormt het een ideale schuil- en nestplaats voor vogels en andere dieren.

Zo zijn er nog vele bekende en minder bekende planten die een plaats verdienen in elke kleine tuin omdat ze gewoon zoveel nuttige functies verrichten.

Bv. olijfkomkommer neemt weinig plaats in, maar groeit hard en geeft een overvloedige oogst tot ver in het najaar. Olijfkomkommer moet wel elk jaar opnieuw gezaaid worden.

En het houdt natuurlijk niet op bij planten.

Zo hebben wij vorig jaar tegen een zuidmuur een kleine blok hout gehangen met gaten in van verschillende diameter. In geen tijd worden deze potentiële nestplaatsen gevonden en zijn de wilde bijen druk bezig.

Water

Water is essentieel voor leven en ook heel belangrijk voor uw helpers in de tuin. U moet geen vijver gaan graven of grote stukken grond onder water zetten, een klein beetje kan al een groot verschil maken.

Zo graven wij op het einde van een kruidenspiraal altijd een ton in die we opvullen met water en stenen. Wanneer je hier nu een blok hout laat uitsteken ga je merken dat bijen hierop komen drinken.

Op een borrelsteen in de tuin komen vogels drinken en zich wassen, in een kleine poel verschijnen kikkers, …

Alles is mogelijk

U moet u niet laten tegenhouden door twijfels en commentaren van anderen. Probeer zoveel mogelijk groen te integreren in uw tuin. Gebruik muren, draad, terrassen, bomen, … als steun voor klimplanten, insectenhotels, ….

Probeer ook altijd planten te gebruiken die meerdere functies kunnen vervullen, zo gaat u uw beperkte oppervlakte heel efficiënt kunnen gebruiken en veel leven en diversiteit kunnen aantrekken met beperkte middelen.

Experimenteren en inventiviteit is de boodschap 🙂

 


Bent u hier terecht gekomen via Google, een link van een vriend of via een mail?

Als je op een natuurlijke en gezonde manier groenten wilt kweken, aarzel dan niet, schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en krijg elke 2 weken een uitgebreid artikel GRATIS in uw mailbox: Inschrijven voor de Natuurlijke Moestuin nieuwsbrief.

Twijfel je nog?

Lees nog enkele artikels over de Natuurlijke Moestuin: Begin uw eigen échte Natuurlijke Moestuin met mijn tips!