Waarom die Ene Keer Kunstmest het Begin van het Einde Is

Waarom die Ene Keer Kunstmest het Begin van het Einde Is

Waarom die Ene Keer Kunstmest het Begin van het Einde Is

U heeft uw moestuin klaar gemaakt in de winter en u bent er volop in gevlogen in het voorjaar. Maar voor één of andere reden doen uw groenten toch niet wat u ervan verwacht had. Ze blijven wat achter en groeien niet zo goed. Wat is de reden?

De reden interesseert u niet zoveel, u had uzelf voorgenomen om veel groenten zelf te kweken dit jaar omdat u vindt dat de groenten in de supermarkt toch niet zo gezond gekweekt zijn. Maar dan moet u wel een opbrengst hebben natuurlijk. De verleiding is dan heel groot om snel wat roze korrel of andere meststof te gooien zodat de groenten een boost krijgen en terug flink beginnen groeien.

En dat, dat is het begin van het einde!

Nu bent u toch wel aan het overdrijven, krijg ik dan te horen van sommige mensen. Wat kan een klein beetje kunstmeststof nu kwaad? Het is toch maar voor één keer zeker!

Wel, ik zal u uitleggen waarom kunstmest nooit maar één keer gegeven wordt, en waarom u begint met een handje kunstmest en eindigt met kunstmest, insecticiden, fungiciden en herbiciden.

Het begin

U heeft uw planten gezet en deze beginnen te groeien. Ze maken wortels. Enkele grote wortels die de grond ingaan en het water opzuigen, en een heel deel kleine, fijne haarwortels die op zoek gaan naar voedingsstoffen. Toch groeien de planten niet zoals u verwacht had, en u wilt wel enige opbrengst hebben.

Aangezien kunstmeststof onschadelijk is, kan een kleine gift geen kwaad volgens u, dus vooruit met de geit! Een beetje roze korrel tussen de kolen, aardappelen en boontjes en we zijn vertrokken :-).

De meststoffen in deze korrel zitten vast in een zout, zodat ze niet uitspoelen maar pas beschikbaar komen wanneer ze zijn opgelost in water. U moet dus ofwel wachten met strooien tot het regent, ofwel geeft u water zodat de korrels oplossen en in de bodem insijpelen.

De hoofdwortels van de plant zuigen het water op, met de meststoffen erin, en de plant begint goed te groeien. Een nadeel is echter dat de plant wat extra water moet opzuigen om de aanwezigheid van het zout te compenseren. De plant wordt dus nog wat groter, maar is eigenlijk oververzadigd en opgeblazen.

Een ander nadelig effect is dat een groot deel van de fijne haarworteljes verdwijnt, want hun functie is weggevallen. De voedingsstoffen zijn opgenomen langs de hoofdwortels, spijtig genoeg maar een beperkt aantal (want meer dan NPK + 2 of 3 extra elementen zit er niet in kunstmeststof).

Alles gaat goed

De plant groeit goed, al bevat hij veel minder mineralen dan normaal. Ondertussen is het seizoen gevorderd en verschijnen er hier en daar plaaginsecten. Deze beestjes kijken anders naar de wereld dan wij doen en zij kunnen opgeblazen, zwakke planten er zo uithalen, zeker wanneer ze in grote blokken bijeen staan.

Resultaat: uw planten krijgen last van plaaginsecten. U bent milieubewust, maar u heeft al kosten en werk geïnvesteerd in uw planten dus u wilt kost wat kost een fatsoenlijke oogst hebben. En een ecologisch bestrijdingsmiddel, wat is daar nu mis mee?

Dus u sproeit uw insecticide, sorry, ecologische insecticide over uw plant en de beestjes verdwijnen. Maar een deel van het product belandt op de bodem en wordt door de regen verspreid in de bodem.

Dag regenworm, dag duizendpoot, dag nuttige helpers in de bodem.

Het gaat weer wat minder goed

Het weer kan soms eens tegen zitten, en zeker wanneer u in België tuiniert. Een natte, sombere zomer komt wel eens voor en dan is het alle hens aan dek in de groentetuin want meeldauw en andere schimmels liggen op de loer.

Gelukkig heeft uw plaatselijk tuincentrum ook daar een ecologische oplossing voor, dus u kunt zonder problemen weer iets sproeien tegen de schimmels die uw groenten bedreigen.

Net zoals bij het insecticide, belandt een deel op en daarna in de bodem.

Dag schimmels :-). En deze zijn cruciaal omdat ze planten met elkaar verbinden, voedingsstoffen vrijzetten en verspreiden, de bodemstructuur opbouwen, ….

Dag schimmels, dag bodemleven, dag bodemstructuur.

Waar komt al dat onkruid vandaan ?!

Doordat het volledig bodemleven is vernietigd door het toedienen van bestrijdingsmiddelen, verdwijnt de bodemstructuur. De toplaag slaat dicht, en er ontstaat erosie. Water loopt van de bodem af ipv van erin, en de groenten krijgen het moeilijk door de compacte bodem.

Wat doet Moeder Natuur als reactie op deze bodem?

Ze stuurt haar bodemverbeteraars op uw moestuin af en er duiken overal ‘onkruiden’ op die proberen met een diepe penwortel de grond terug los te maken of die door heel oppervlakkig massaal te wortelen de bodem vastleggen om erosie te vermijden.

En wat doet u?

In het minst slechte geval wieden, meestal bent u nu al in net stadium beland dat ook een beetje Round-Up geen kwaad kan, het staat immers zo in de bijsluiter.

Hoe moet het dan wel?

U heeft ondertussen al insecticiden, fungiciden en herbiciden gebruikt, dat ze ecologisch zijn is dikke zever en verandert niets aan het resultaat. Uw bodem is dood en uw moestuin is ten dode opgeschreven!

Wat had u wel moeten doen?

U had niet enkel naar de symptomen moeten kijken maar ook naar de mogelijke oorzaken. U had niet moeten proberen de symptomen op te lossen, u had de oorzaak moeten oplossen.

U had niet de plant moeten voeden met meststof, u had de bodem moeten voeden met organische stof!

En wat met Gier?

Dikwijls krijg ik vragen over het gebruik van gier, ook lees ik op veel plaatsen dat gier wordt aangeraden om luizeen, rupsen, … weg te krijgen. Maar dit werkt helemaal zoals een bestrijdingsmiddel, het is zelfs een bestrijdingsmiddel!

Anders zou u het niet gebruiken als bestrijdingsmiddel!

En ook als plantenvoeding is het eigenlijk niet goed, want u gaat uw plant er mee opjagen. Het principe werkt volledig zoals bij een kunstmeststof. Deze lost op in water en gaat zo de plant binnen. Wat de oorsprong is van deze overdaad aan voedingsstoffen is niet belangrijk, wel dat ze in te grote hoeveelheden in de plant terecht komen.

Wij gebruiken dus niets van meststoffen, geen korrels, geen poeder en ook geen plantenaftreksels of gier! Het verstoord de natuurlijke gang van zaken, het zorgt voor onevenwichten en gaat uw plant uiteindelijk verzwakken. En dat leidt tot allerhande andere problemen.

En het is trouwens nogal omslachtig om zelf gier te maken. En wij doen liefst zo weinig mogelijk in de natuurlijk moestuin. Wij voeden de bodem en het bodemleven en de planten doen dan de rest :-).

 


Bent u hier terecht gekomen via Google, een link van een vriend of via een mail?

Als je op een natuurlijke en gezonde manier groenten wilt kweken, aarzel dan niet, schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en krijg elke 2 weken een uitgebreid artikel GRATIS in uw mailbox: Inschrijven voor de Natuurlijke Moestuin nieuwsbrief.

Twijfel je nog?

Lees nog enkele artikels over de Natuurlijke Moestuin: Begin uw eigen échte Natuurlijke Moestuin met mijn tips