Rondleidingen Yggdrasil

Een tuin is constant in verandering. Het verschil tussen een tuin in de zomer en de winter is enorm. In de zomer staat alles volledig in blad, de lucht gonst van de activiteit van bestuivers, vogels, … Ook de bedden in de moestuin staan bomvol met groenten die (bijna) oogstrijp zijn.

Fruitbomen hebben zwaar beladen takken vol met rijpende appels en peren, terwijl 6 maand later alles kaal is. De vruchten zijn geoogst, de bladeren gevallen en de bedden zijn klaar gemaakt voor de winter.

Omdat de tuin elk seizoen immens verandert, wordt er elk seizoen rondleiding gegeven. 4 rondleidingen op een jaar dus, maar de rondleidingen zijn niet elke keer dezelfde!

Omdat er zoveel facetten zijn aan de Natuurlijke Moestuin, zijn het per seizoen verschillende onderwerpen die besproken worden. De invulling van elke rondleiding vindt u hieronder:

Winter

  • Wanneer?  19 maart 2016, van 14u tot 16u
  • Onderwerp?  Opbouw en structuur van onze permacultuurtuin.

In de maand maart ga je geen tuin bezoeken omwille van de planten. Daar zijn natuurlijk al de voorjaarsbloeiers maar in zijn geheel staat de tuin er meestal nog erg kaal bij.

Toch is er op dat moment al heel wat te vertellen en te zien in verband met de structuur van de tuin. We hebben het hierbij dan over de grote structuur als vertrekpunt. Daarna laten we onze blik steeds meer naar details gaan. Het gaat hierbij om de tuin in zijn geheel, met zijn vele facetten en mogelijkheden. Het gaat er hem vooral om wat je waar kan voorzien en waarom. Hierbij hoort ook welke planten je met diverse doeleinden kan aanplanten.

Lente

  • Wanneer? 25 juni 2016, van 14u tot 16u
  • Onderwerp? Algemene uitleg over permacultuur
Bij deze rondleiding gaat alle aandacht naar onze manier van voedsel kweken ‘permacultuursgewijze’. Diverse mogelijkheden van mulch en van structuur van bedden worden bekeken en besproken.

Zomer

  • Wanneer?  27 augustus 2016, van 14u tot 16u
  • Onderwerp?  Hoe natuurlijk kweken? Uitleg over combinatieteelt, mulchen, teeltwijzen, …

In een wandeling door de tuin van Yggdrasil (2, 25 ha) kan u kennismaken met permacultuur. Er zijn demonstratietuinen met diverse soorten bodembedekking, een poel met flowforms, vlechtwerken, een takkenril, kleinschalige waterzuivering, zelfpluktuin voor (klein) fruit, composttoilet met gebouwtje in leem en houtblokken met groendak, levende bouwsels, kruiden- en groentespiraal, insectenhotel, strobalengebouwtje …

Herfst

  • Wanneer?  22 oktober 2016, van 14u tot 16u
  • Onderwerp?  Energie in de tuin.

Misschien heb je er nog niet bij stilgestaan maar er komt heel wat energie in diverse vormen onze tuin binnen. Denk maar aan zon, regen, wind, geluid, enz… Wat laten we toe en wat proberen we af te remmen en hoe doen we dat?

Daarnaast is er ook heel wat energie aanwezig in onze tuin. Hoe we daarmee omgaan en hoe we die energie organiseren is een ander punt in het ontwerp van de tuin.

En wellicht hebben wijzelf ook invloed op de energie in onze tuin of die goed aanvoelt of minder goed.

 

De rondleiding kost € 5, leden van de Sapstroom (meer uitleg) betalen slechts € 3.

Inschrijven kan door uw gegevens hieronder in te vullen. Heeft u nog extra vragen, aarzel dan niet om contact op te nemen!

Opgelet!

De rondleidingen zijn beperkt tot 25 personen. Eens dit aantal bereikt is, stoppen de inschrijvingen en moet u tot volgend jaar wachten voor de volgende rondleiding over dat specifieke onderwerp.

Inschrijven kan via een mail naar volgend mailadres: inschrijvingen@natuurlijkemoestuin.be