Artikels over de Natuurlijke Moestuin

Wat houdt dit nu eigenlijk in een ‘natuurlijke moestuin’? Waarom zou ik de moeite moeten doen om mijn manier van tuinieren aan te passen? En hoe moet ik dan die vervelende rupsen bestrijden die mijn kolen opvreten?

Vele (niet alle!) antwoorden vindt u in de volgende artikels.

De artikels staan niet in een bepaalde volgorde maar kunt u naar eigen inzicht lezen. Indien u deze artikels interessant vindt, schrijf u dan zeker in voor mijn gratis Natuurlijke Moestuin nieuwsbrief: Inschrijven Natuurlijke Moestuin nieuwsbrief.

1.) Waarom is tuinieren zo’n zwaar werk? In de meeste tijdschriften en handboeken wordt tuinieren voorgesteld als een leuke, eenvoudige hobby waarbij u zonder enige kennis ter zake kilo’s tomaten, selder, prei en aardappelen uit uw tuin kunt oogsten. Dit mag misschien soms zo zijn, mijn ervaringen hadden toch een flinke keerzijde, zeker bij de gangbare manier van tuinieren!

2.) Waarom kunt u best geen (biologische) bestrijdingsmiddelen gebruiken in de tuin? Natuurlijke tuinieren vraagt o meen andere benadering van uw moestuin. Om een andere benadering van problemen en oplossingen in uw tuin. Kijk naar de natuur die duizenden jaren ervaring heeft en volg de oplossingen die worden aangeboden.

3.) Kunstmeststoffen zijn slecht! Maar waarom eigenlijk? Blauwe korrel lijkt soms een mirakeloplossing. Enkele handjes strooien in de tuin en alles wordt mooi donkergroen en groeit keihard! Maar al snel wordt de droomtuin een probleemtuin en chemische meststoffen spelen hierbij een belangrijke rol.

4.) Waarom spitten (en ploegen) eerder achteruitgang dan vooruitgang is. Het is voor veel doorwinterde tuinders een jaarlijkse bezigheid. Het omspitten van de moestuin. Hiermee wordt de tuin klaargelegd voor het nieuwe seizoen. In vele tuinboeken aangeprezen als dé manier van tuinieren, maar ik heb hier toch sterk mijn twijfels over.

5.) Was vroeger alles beter? Op het vlak van mineralen in de bodem zeker! Volgens onderzoek bevatte de bodem in de jaren 1920 ongeveer 85% meer mineralen. Dus ook ons voedsel bevat een groot deel minder mineralen. Hoe kunt u dit oplossen? Door hermineralisatie in uw eigen moestuin.

 

Volgende 5 GRATIS artikels over de Natuurlijke Moestuin.