Waarom kunt u best geen (biologische) bestrijdingsmiddelen gebruiken in de tuin?

'Natuurlijke' bestrijdingsmiddelen passen niet in een Natuurlijke Moestuin.

‘Natuurlijke’ bestrijdingsmiddelen passen niet in een Natuurlijke Moestuin.

Door de stijgende problemen met voedselveiligheid en de groeiende bezorgdheid over gezondheid, kweken steeds meer en meer mensen zelf hun groenten. Mini-moestuintjes zijn waanzinnig populair en de verkoop van kruiden en groenteplantjes piekt.

De reden hiervoor is dat wanneer u zelf uw groenten en kruiden kweekt, u controleert wat ermee gebeurt. Vooral naar het gebruik van bestrijdingsmiddelen is dit voor veel mensen belangrijk!

Maar eens u een tijdje in uw moestuin werkt, komt u onvermijdelijk in aanraking met de oorzaken voor het gebruik van bestrijdingsmiddelen. Luizen, kevers, meeldauw, bladvlekkenziekte, … er zijn zoveel problemen die kunnen opduiken in de tuin.

Indien de doorsnee tuinder dan niet begeeft en naar klassieke bestrijdingsmiddelen grijpt, zal hij toch dikwijls proberen via alternatieve bestrijdingsmiddelen – natuurlijke middelen – zijn bloemkolen en bonen te redden.

Hierbij wordt dan gebruik gemaakt van brandnetel-extracten, bakpoeder, ….

En deze middelen helpen dikwijls ook goed!

Bakpoeder tegen bepaalde schimmelziektes

Zo is het gebruik van bakpoeder (natriumbicarbonaat) aan te raden bij schimmels zoals meeldauw, bladvlekkenziekte en nog enkele andere.

Wanneer u zoekt op internet vindt u zo 10-tallen sites die aftreksel van brandnetel, tabak, lavendel, vlier, … promoten als biologische bestrijdingsmiddelen.

Op zich is hier niets mis mee, maar indien u echt aan natuurlijk tuinieren wilt doen, dan is een verschuiving van traditionele bestrijdingsmiddelen naar natuurlijke bestrijdingsmiddelen niet voldoende.

U moet een ‘switch’ maken in uw gedachtegang van het bestrijden van een plaag naar het bekijken van de oorzaak van het probleem en deze oorzaak oplossen.

Waarom eten wij?

Wij eten planten, net zoals andere dieren, omdat planten gezond zijn en vol zitten met voedingsstoffen. Wij smaken en merken al lang het verschil niet meer tussen gezonde en minder gezonde planten, dieren kunnen dit echter wél nog zeer goed!

Wanneer u koeien laat kiezen tussen gezond, onbespoten, voedingsstoffen-rijk eten en bespoten, voedingsstoffen-arm eten, kiezen ze altijd voor het eerste.

Wanneer we dan naar insecten en schimmels gaan kijken gebeurt er iets interessant bij hun keuze van voedsel.

Waarom kiezen insecten de planten die ze kiezen?

Wij denken dat insecten en schimmels onze groenteplanten ziek maken, maar eigenlijk zijn de plagen en schimmels er juist omdat onze planten ongezond en verzwakt zijn.

Dit is juist de omgekeerde manier van denken maar een o zo belangrijke ‘switch’ die u moet maken wanneer u echt natuurlijk wilt tuinieren.

Mensen en dieren verkiezen gezonde planten, insecten en schimmels hebben een voorkeur voor slechte planten. Ze kiezen de planten uit die een onevenwicht hebben in voedingsstoffen, planten die iets mankeren.

Insecten hebben zelfs niet de juiste enzymes om gezonde planten aan te vallen en hun cellen te verteren. Ze bekijken deze gezonde planten dan ook niet als eten en zullen ze niet lastig vallen!

Hoe vinden insecten deze zwakkere planten?

Dieren zien net als wij met hun ogen in het zichtbare lichtspectrum. Insecten daarentegen bekijken de wereld gedeeltelijk met hun antennes. Zo vinden ze hun partner en hun voedsel.

Planten stoten feromonen uit die insecten interpreteren als ‘voedsel’. Niet alle planten stoten dezelfde feromonen uit aan dezelfde frequentie. Het is aangetoond dat enkel zieke planten deze feromonen in bepaalde frequenties uitstoten zodat ze worden gekenmerkt als eten door insecten.

Gezonde planten stoten andere frequenties uit en worden dan ook niet herkend als voedsel voor insecten. En wanneer insecten toch op gezonde planten landen hebben ze eenvoudig niet de aangepaste enzymes om deze plantencellen te verteren.

Waarom trekken deze zwakkere planten deze insecten nu actief aan?

Hier is nog geen duidelijk antwoord op, maar volgens sommige mensen is dit om het voortbestaan van de soort te vrijwaren. De zwakkeren offeren zich op. Als deze zwakke planten zich zouden voortplanten zou de soort verzwakken en steeds minder weerstand kunnen bieden aan plagen en ziektes. Ze offeren zich op voor het grotere geheel zou u kunnen zeggen.

Waarom ze het juist doen is ook niet het belangrijkste, dat zieke planten gegeten worden door insecten is heel belangrijk om te weten.

Een insect is ook redelijk kieskeurig in zijn plantenkeuze. Sommige insecten worden enkel door 1 soort plant aangetrokken, andere hebben meerdere soorten planten.De antennes van insecten zijn zo gevormd dat ze alleen de frequenties kunnen ontvangen van welbepaalde planten.

Dit kan nu allemaal wel zijn denkt u misschien, maar waarom is het helpen van deze planten met natuurlijke bestrijdingsmiddelen dan niet goed?

Zoals ik hiervoor al heb geschreven moet u in uw hoofd een switch maken en het gebruik van bestrijdingsmiddelen, ook natuurlijke achterwege laten. Maar natuurlijk bestrijdingsmiddelen zijn ook niet goed om andere redenen.

Waarom zijn natuurlijke bestrijdingsmiddelen niet goed?

Een natuurlijk bestrijdingsmiddel is dikwijls niet erg selectief en doodt vaak ook nuttige insecten die u juist helpen in uw tuin.

Maar zelfs daarbuiten is het actief bestrijden van plaaginsecten slecht voor uw planten op lange duur.

De natuurlijke vijanden van deze plaaginsecten hebben ook voedsel nodig en gaan niet overleven en een populatie opbouwen wanneer er geen eten is. Zolang er geen gevestigde populatie is van natuurlijke vijanden zal u altijd achter de feiten aanlopen.

Neem nu bijvoorbeeld lieveheersbeestjes. Dit zijn zeer bekende predatoren van luizen. Maar het aantal lieveheersbeestjes kan pas opbouwen wanneer er ook effectief luizen aanwezig zijn.

Hiervoor is het belangrijk dat u randen heeft rond uw tuin met overblijvende planten en struiken, dat u overblijvende kruiden heeft tussen uw groenten zodat deze lieveheersbeestjes een leger kunnen vormen met verschillende uitvalsbasissen langs de randen.

Zodra een luizensoort haar opmars maakt in een tuin, zal zij direct onderdrukt worden door de al aanwezige lieveheersbeestjes.

Indien u echter geen randen heeft en uw tuin regelmatig besproeit met bestrijdingsmiddelen dan verstoort u het evenwicht en gaat u blijvend problemen hebben met plaaginsecten.

Conclusie

Het is van cruciaal belang dat u uw tuin anders benadert wanneer u op een natuurlijke manier gaat tuinieren.

De meeste klassieke manieren om een probleem aan te pakken zijn gebaseerd op symptoom-bestrijding maar pakken de oorzaken niet aan. Dikwijls worden hierdoor de problemen alleen maar groter.

Wat u moet doen is de wortel van het probleem aanpakken en dieper kijken dan de eerste symptomen.

Is mijn natuurlijk web van natuurlijke vijanden wel aanwezig? Kan ik hieraan iets doen om deze manier van plaagbestrijding te verbeteren?

Kan ik mijn planten sterker, gezonder maken zodat ze minder worden lastig gevallen?

Wanneer u zulke vragen stelt over uw tuin en echt de problemen aan de oorsprong aanpakt, zult u veel betere en blijvende resultaten krijgen.

Wel is dit een manier die trager werkt en meer nadenken en werk vraagt op korte termijn. Maar dikwijls zijn oplossingen die goed doordacht en geleidelijk worden doorgevoerd veel beter dan snel-snel maatregelen waar nauwelijks 5 minuten over nagedacht is.

Daarom adviseer ik u om de volgende keer dat tabakaftreksel te laten staan en eens goed naar uw tuin en omgeving te kijken. En om dan ook eens goed na te denken op welke manier u eigenlijk wilt tuinieren: samen met de natuur of in een constante strijd tegen de natuur?

Misschien gaat u daarna nooit meer de neiging hebben om een nieuw brandnetel, lavendel, tabak, … aftreksel te maken!

 


Volgende Stap: Lees nog enkele artikels over de Natuurlijke Moestuin: Begin uw eigen échte Natuurlijke Moestuin met mijn tips!

Heeft u zich nog niet ingeschreven voor mijn nieuwsbrief? Aarzel niet en krijg elke 3 weken een uitgebreid artikel GRATIS in uw mailbox: Inschrijven voor de Natuurlijke Moestuin nieuwsbrief.