Recepten Voor Het Verwerken van Kleinfruit

In de zomer rijpt soms alle fruit ineens en heeft u op enkele weken tijd een overvloed aan fruit dat u niet uitgedeeld, laat staan opgegeten krijgt. Om toch niet alles te moeten laten hangen voor de vogels en zelf nog iets te hebben voor in de herfst en winter, kunt u dit fruit verwerken in confituur, gelei of simpel bewaren in gesloten potten in de garage of kelder om later in de yoghurt of muesli te doen.

U kunt ook verschillende combinaties van vruchten gebruiken om uw confituur of gelei te maken. Zo kunt u 4-vruchtenconfituur maken met aardbeien, frambozen, rode bessen en braambessen of enkel een combinatie van aardbeien en frambozen, … Experimenteer, probeer en vind de beste smaken voor uzelf.

Het maken van confituur en gelei is niet moeilijk, vraagt ook niet veel tijd maar levert wel lekker huisgemaakt beleg op.

Basisrecept voor gelei en confituur

Gelei

Het fruit goed spoelen, in een grote kookpot een bodempje water doen en vullen met het fruit.

Aan de kook brengen tot het fruit barst. Dan eventjes afgedekt laten staan.

Daarna alles door een neteldoek gieten en laten uitlekken. Het vocht meten en per 750 ml. sap 250 g (ruwe riet)suiker voorzien.

Maximum 1,5 l sap in een hoge kookpan doen. De gepaste hoeveelheid suiker vermengen met de bijhorende hoeveelheid Marmello (dikkingsmiddel) en goed roerend bij het sap voegen. het geheel aan de kook brengen, af en toe roeren en 2 minuten laten doorkoken. Heel even laten afkoelen al roerend (1 minuut) en dan nog heet in de gesteriliseerde bokalen doen en afsluiten met schroefdeksel.

Confituur

Het fruit schoonmaken (wassen, ontpitten, eventueel in stukken snijden als het te groot is).

In een bodempje water in een grote kookpan eventjes zacht laten worden op hoge temperatuur. Af ent oe roeren. Om te grote brokken in de confituur te vermijden, ga ik er heel even met korte momentjes met de handmixer door: gewoon aanzetten, kort mixen, afzetten en op een andere plaats in de pot opnieuw hetzelfde tot de meeste grote brokken kapot zijn. Maak er geen moes van!

Dan 250 g suiker per kg fruit en 25 gram Marmello per kg fruit mengen en nadien goed roerend toevoegen. Twee minuten laten doorkoken. De kooktijd geldt vanaf het moment dat de mengeling blijft doorkoken als je roert. Al roerend heel even laten afkoelen  (1 minuut) en dan nog heet in de gesteriliseerde bokalen doen en afsluiten met schroefdeksel.

Om fruit te bewaren in potten

Het fruit schoonmaken (wassen, ontpitten, eventueel in stukken snijden als het te groot is).

In een bodempje water in een grote kookpan eventjes aan de kook brengen en zacht laten worden op hoge temperatuur. Af en toe roeren.

Daarna heet in gesteriliseerde potten gieten zonder toevoegingen en afsluiten met schroefdeksel. Gewoon op een droge en koele plaats bewaren, vb. in de kelder of een koele berging.

Smakelijk!

TIP!  Bij het vullen van de potten zorgt u er best voor dat ze tot aan de rand gevuld zijn. Hierdoor gaan ze langer en beter bewaren.

 

 


Volgende Stap: Lees nog enkele artikels over kleinfruit: Kleinfruit zelf opkweken, snoeien, oogsten en verwerken!

Heeft u zich nog niet ingeschreven voor mijn nieuwsbrief? Aarzel niet en krijg elke 3 weken een uitgebreid artikel GRATIS in uw mailbox: Inschrijven voor de Natuurlijke Moestuin nieuwsbrief.