Wie ben ik?

Hallo,

ik ben Frank Anrijs, getrouwd en papa van 3 kinderen: 2 jongens (5 en 6 jaar) en 1 dochter (3,5 jaar).

Al sinds ik heel klein was, heb ik altijd graag geholpen bij mijn vader in de groentetuin. Ik had ook als enige van 4 kinderen een eigen stukje in de moestuin en hielp regelmatig en met plezier in de tuin.

Tijdens de puberteit en het studeren aan de Hogeschool is de tuinliefde wat verdoken gebleven. Het is voornamelijk sinds ik zelf kinderen heb dat ik een eigen tuin en eigen gekweekte groenten terug ben gaan waarderen.

Tuinieren is trouwens iets dat ik met de paplepel meegekregen heb. Mijn ouders zijn altijd actief geweest in de tuin en hebben toen ik 17 – 18 jaar was het project Yggdrasil opgericht. In de eerste jaren heb ik hier nog zeer actief in meegewerkt, maar dan vooral omdat het plezant werk was. De ontstaansredenen voor en de achterliggende motieven van Yggdrasil waren in die tijd nog niet aan mij besteed.

Door kinderen te hebben die te kampen hadden met allerlei allergieën (deze zijn gelukkig van de baan) zijn mijn vrouw en ik heel bewust met voedsel omgegaan en heb ik ook veel gelezen over de  kwaliteit van voeding en het belang van gezonde voeding.

Wanneer je je zorgen maakt over voedsel en de manier waarop er wordt omgegaan met eten, kom je volgens mij automatisch uit bij biologisch, ecologisch of natuurlijk tuinieren.

Ook bij mij is dit het geval geweest.

Antwoorden en vragen

Na een jarenlange zoektocht heb ik volgens mij vele antwoorden gevonden. Maar door deze antwoorden te vinden zijn er ook nog meer vragen naar boven gekomen.

Om deze bevindingen met anderen te kunnen delen heb ik deze website opgericht.

Ik probeer hier veel informatie te verstrekken die u en andere mensen kan helpen bij uw persoonlijke zoektocht naar antwoorden. U moet niet alle boeken lezen die ik heb gelezen en u moet zeker niet alle fouten maken die ik heb gemaakt!

Ik probeer alles in duidelijke artikels te gieten, u zal niet alles ineens ontdekken, maar geleidelijk krijgt u steeds meer informatie en worden de verschillende connecties tussen de verschillende onderwerpen duidelijk die noodzakelijk zijn in een Natuurlijke Moestuin.

Niet alleen theorie

Omdat enkel theorie op zich ook niet veel oplost of verduidelijkt is er naast de website als theoretisch luik ook een praktijk-gedeelte. Dit bestaat uit work-shops, brochures met foto-reportages, video’s, jaarcursussen, …

Dit didactische gedeelte gaat door in de didactisch-ecologische ontmoetingsplaats Yggdrasil. Mijn ouders hebben ook een kleine 2ha grond waar al vele jaren op een natuurlijke manier getuinierd wordt, en met succes. Ik heb er ook enkele stukjes grond waar ik naar hartelust kan experimenteren en mijn goesting doen.

Eigenlijk heb ik met deze website een extra dimensie aan het project van mijn ouders toegevoegd en ga ik dit gehele project in de toekomst verderzetten.

Vanuit de overtuiging dat de huidige manier van tuinieren en landbouw bedrijven fundamenteel verkeerd is, wil ik iedereen die wil luisteren overtuigen dat er andere en betere opties zijn.

Opties waarbij er niet moet gespit of geploegd worden, waarbij er niet moet worden gespoten tegen plagen en ziektes, waarbij onkruid voorkomen wordt en niet moet worden doodgespoten, waarbij de humus en organische stof in de bodem wordt opgebouwd en niet afgebroken.

Deze manier van tuinieren noem ik – en ik niet alleen – Natuurlijk Tuinieren: tuinieren met de natuur mee, niet tegen de natuur in!

 

Handtekening Frank Anrijs

 

 

 

 

 


Volgende Stap: Lees enkele artikels over de Natuurlijke Moestuin: Begin uw eigen échte Natuurlijke Moestuin met mijn tips!

Heeft u zich nog niet ingeschreven voor mijn nieuwsbrief? Aarzel niet en krijg elke 2 weken een uitgebreid artikel GRATIS in uw mailbox: Inschrijven voor de Natuurlijke Moestuin nieuwsbrief.